Geluid en lawaai in onze omgeving

Acoustix definieert de termen "geluid" en "lawaai" om je te helpen geluidshinder te begrijpen.

Vandaag gaat Acoustix dieper in op een theoretisch onderwerp dat heel wat licht zou kunnen werpen op akoestische problemen waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. 

 

Laten we beginnen met een eenvoudige vraag: wat is geluid?

 

Dit is in elk geval een zeer goede en relevante vraag! Voor ons antwoord hebben we ons gebaseerd op het pedagogisch dossier van Leefmilieu Brussel, dat ons heel erg goed heeft geholpen om een onderscheid te maken tussen geluid en lawaai… En om de mogelijke afwijkingen vast te stellen.

Het geluid is “een auditieve ervaring die wordt teweeggebracht door een geluidsgolf”. Dit betekent dat wanneer iets trilt, ook de lucht begint te trillen en zich te verspreiden tot aan onze oren in de vorm van golven. Onze oren nemen dit geluid dan waar dankzij ons gehoor.

 

Het geluid wordt gekenmerkt door drie parameters:

 

  1. De toonhoogte, met andere woorden de trillingsfrequentie, die bepaalt of een geluid dof of scherp is;
  2. De intensiteit (of het geluidsniveau), dit is de amplitude van de golf, wat overeenkomt met het volume (uitgedrukt in decibel);
  3. Het timbre (of de klankkleur), dat de vorm van de golf bepaalt. Dit maakt het mogelijk om een onderscheid te maken tussen twee geluiden die dezelfde toonhoogte en dezelfde intensiteit hebben … Wat bijvoorbeeld het geval is voor twee instrumenten die dezelfde melodie spelen.
     

Er bestaan nuttige geluiden, zoals de spraak, aangename geluiden, zoals het gezang van vogels, maar ook geluiden die ons storen of die ons als het ware overvallen. Die worden “lawaai” genoemd.

 

Le son et le bruit, quelle différence ?

 

Wat is het verschil tussen lawaai en geluid?

 

Een zeer veel voorkomende fout is dat “geluid” wordt verward met “lawaai”, hoewel het ene aangenaam is voor ons terwijl het andere ons stoort. Lawaai is een verwarde mengeling van geluiden zonder harmonie waarvan men zich probeert te ontdoen. We denken hier onder andere aan de buren die de televisie te luid zetten, aan de grasmaaier in de tuin naast uw huis, aan uw kinderen die naar luide muziek luisteren in hun kamer, aan de werken in de buurt waar maar geen einde aan komt, aan de autosnelweg achter uw woning, aan de hond die blaft op de binnenplaats…

 

Geluid kan al snel overgaan in lawaai. Soms zal licht intermitterend lawaai (zoals van een druppelende kraan) ons meer storen dan luid ononderbroken lawaai (zoals van een lopende kraan). Vaak zal een scherp geluid (een motor van een bromfiets) met hetzelfde volume ons meer storen dan een dof geluid (een motor van een vrachtwagen).

 

Niet iedereen is op dezelfde manier bestand tegen lawaai en tal van factoren hebben een invloed op onze perceptie ervan, zoals de beleving, de cultuur, het ogenblik van de dag, vermoeidheid of nervositeit.
 

Is het mogelijk om zich te beschermen tegen lawaai?

 

U hebt ondertussen al begrepen dat lawaai overal rondom ons aanwezig is … Voor ons eigen comfort zou het mogelijk moeten zijn om de dagelijkse dosis lawaai te beperken waaraan we zijn blootgesteld.

 

Er werd immers onomstotelijk aangetoond dat een lange blootstellingsduur aan lawaai niet alleen tot schadelijke gevolgen kan leiden voor het binnenoor, maar eveneens tot meer algemene stoornissen als een gebrek aan concentratie, stress of vermoeidheid. We hebben het hierover overigens al gehad in een vroeger artikel van onze blog.

 

Wat de situatie nog frustrerender maakt, is dat het om een vicieuze cirkel gaat: hoe meer iemand aan lawaai wordt blootgesteld, des te vermoeider en gestrester wordt hij of zij; en hoe vermoeider of gestrester iemand is, des te meer neemt zijn of haar weerstand af. Het is dus normaal en het wordt zelfs aangemoedigd om zich te willen ontdoen van al het lawaai dat deel uitmaakt van onze dagdagelijkse omgeving. Bij ons treedt er een zekere mate van gewenning op en net daarin ligt het echte risico: het risico dat men er zelfs niet meer door wordt gestoord! 
 

Het kan beangstigend klinken, maar idealiter: 

  • zouden we geen rockconcert mogen bijwonen dat langer dan 2 minuten duurt;
  • zouden we op een lawaaierige bouwwerf een beschermende helm moeten dragen, want anders kunnen na amper 20 minuten al schadelijke gevolgen optreden;
  • zouden we niet langer dan 3 uren op een dansavond aanwezig mogen zijn;
  • moeten we ons ervan bewust zijn dat het verkeerslawaai na een blootstelling van 8 uren schadelijk wordt.

     

Zich tegen lawaai beschermen, lijkt dus nagenoeg onmogelijk, dus moeten wij voor onszelf beslissen aan welke activiteiten wij onze “geluidsweerstand” willen besteden. Het is immers absoluut niet aangeraden om zich naar een rockconcert of een dansfeest te spoeden… Wees gerust 😉

 

De geluiden identificeren die we willen uitschakelen 

 

Begin met u af te vragen welke de “nutteloze” geluiden zijn die uw gezondheid zouden kunnen schaden of uw humeur zouden kunnen bederven. 


Als u in een stadscentrum woont, is de kans groot dat het lawaai van de aanpalende woningen u stoort. Het geluid van stappen van uw bovenbuur, luide muziek, luidruchtige gesprekken, geblaf van honden en de uitvoering van huishoudelijke taken kunnen in een stedelijke omgeving bijzonder storend zijn. Ook het stadsverkeer en het openbaar vervoer zijn constante lawaaibronnen. Metrostellen, trams, treinen en bussen kunnen lawaai veroorzaken wanneer ze voorbijrijden, vooral wanneer ze remmen of versnellen en wanneer geluidsaankondigingen worden gedaan.

 

Als u op het platteland woont, kunnen geluidsbronnen van buitenaf voor problemen zorgen. In plattelandszones kunnen landbouwactiviteiten zoals het ploegen van velden, het gebruik van landbouwmachines en de hoevedieren veel lawaai veroorzaken. Hoewel het platteland vaak met rust wordt geassocieerd, kunnen autosnelwegen of spoorwegen bovendien in de nabijheid voorbijkomen, wat voor lawaai van het wegverkeer en de treinen zorgt, vooral wanneer die door zware vrachtwagens of goederentreinen worden gebruikt.


Acoustix Pan-terre, een doeltreffende oplossing op maat 


Het goede nieuws is dat Acoustix u voor al die vervelende situaties vooruitstrevende oplossingen aanbiedt, die tot doel hebben om uw akoestisch comfort te verzekeren. Wij herinneren u eraan dat onze oplossingen door een onafhankelijk Belgisch laboratorium (Buildwise, voorheen WTCB, het “Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf”) werden getest en dat de deugdelijkheid van hun prestaties werd bewezen. 😊


Aarzel niet om contact met ons op te nemen om meer te weten te komen over ons aanbod akoestische panelen, of om onze nieuwe technische gids te downloaden.

 

Terug naar nieuws

100% productie van gerecycleerd materiaal

Persoonlijk advies

Overal beschikbaar !

Lokale tewerkstelling & Korte produktieketen